Dordrecht: Stad vol geheimen

Dordrecht is en blijft een verrassing. Een tijden lang goed bewaard geheim, dat de argeloze bezoeker die tot het oude havengebied weet door te dringen verrast en verrukt.

fotp Pieter BoeleWie nietsvermoedend over de snelweg dóórrijdt langs Dordrecht, doet zichzelf te kort. Want daar in de historische binnenstad liggen meer dan 1000 monumenten, spiegelen bruggen zich in eeuwenoude havens en verwijzen straatnamen naar de handel en ambachten uit het verleden.


fotp Pieter Boele
Ontdek het Geheim van Dordrecht slenterend door het historische centrum en langs de havens: Zo leer je de ‘Oudste stad van Holland’ het best kennen. Maak een stadswandeling aan de hand van een beschreven route of volg de handwijzers van het ‘Rondje Dordt’.

fotp Pieter BoeleEvenementen als de Dordtse Boekenmarkt, Open monumentendag, het Big Rivers Rythme & Bluesfestival en de grootste Kerstmarkt van ons land vinden in het historische centrum plaats. Ieder even jaar komen daar Dordt in Stoom en het Bachfestival bij


Het indrukwekkende beeld van de drie samenstromende rivieren bij het Groothoofd vergeet je nooit. De terrassen stromen er 's zomers vol, want zo'n uitzicht op water, wolken en schepen blijft favoriet. Terrassen en monumenten kom je volop tegen langs de bewegwijzerde wandelroute Rondje Dordt.

De vele kunst- en antiekzaken, galeries en antiquariaten van het Kunstrondje Dordt openen iedere eerste zondag van de maand hun deuren.

fot0 Dordts PatriciershuisDordrecht heeft ook verrassende musea: Het Dordrechts museum met schitterende tentoonstellingen maar ook een prachtige vaste collectie, het Huis van Gijn: met prachtige stijlkamers uit de 19e eeuw en een grote collectie speelgoed of het Dordts Patriciërshuis, waar je, naast de collectie, kunt genieten van een prachtig uitzicht over de rivieren.


fotp Pieter Boele

Ontdek het geheim van Dordrecht te voet of maak een Waterrondje per fluisterboot door de historische havens. De verhalen van de stad kunt u nòg intenser beleven met een wandeling langs de Sprekende Gevels.

Er zijn ook verblijfsarrangementen in hotels en B&B's ontwikkeld om hier eens rustig enkele dagen rond te dwalen. Kijk eens op www.opeenbedjevan.nl voor wat verrassende ideeën. Naast de binnenstadshavens is Nationaal Park De Biesbosch een ideale plek voor watersporters om te verblijven.


fotp Pieter BoeleNieuwsgierig geworden?

VVV heet u welkom en geeft u alle inlichtingen over de stad en haar omgeving.

VVV Zuid-Holland Zuid
Spuiboulevard 99
3311 GN Dordrecht
tel. 0900 - 46 36 888
fax +31 78 61 31 783
e-mail info@vvvzhz.nl
internet www.vvvdordrecht.nl
www.opeenbedjevan.nl

foto's: VVV Zuid-Holland Zuid en Per Bos